Η Χρυσή Μόρφη στο σχολείο μας!

Σήμερα στο σχολείο μας είχαμε τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας η Παραολυμπιονίκης Χρυσή Μόρφη στα πλαίσια της Παγκόσμιας  ημέρας Αναπηρίας.
Η Χρυσή Μόρφη Μέτζου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό παράλληλα με τις σπουδές της. Κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία BC4 γυναικών, στο Zagreb 2022 World Boccia Intercontinental Challenger, που αποτελεί και την κορυφαία -έως τώρα- αθλητική στιγμή στην καριέρα της, μαζί με τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Επίσης έχει συμμετάσχει σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα στο άθλημα Μπότσια (Ατομικό και ομαδικό BC4) όπου έχει κατακτήσει χρυσά ,ασημένια και χάλκινα μετάλλια.
 Μίλησε σε όλους τους μαθητές κι απάντησε στις ερωτήσεις τους. Όλοι είμαστε διαφορετικοί κι όλοι είμαστε ίσοι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ κυρία Μόρφη από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

«Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις.»
Μαχάτμα Γκάντι
Λίγα λόγια τώρα για το άθλημα.
«Μπότσια (Boccia) είναι άθλημα για αθλητές με αναπηρία. Είναι διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε και έχει σχεδιαστεί ώστε να να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα, και παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες.
Οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο χαράσσονται ειδικές γραμμές που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις δερμάτινες κόκκινες ή μπλε μπάλες τους, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια άσπρη μπάλα-στόχο, που καλείται “jack”. Η σειρά των παικτών καθορίζεται με κλήρωση… Η προώθηση της μπάλας μπορεί να γίνει με το χέρι, με το πόδι ή με τη βοήθεια μιας συσκευής, όταν οι παίκτες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κινητικό περιορισμό στα άνω και κάτω άκρα. Στη συνέχεια οι αντίπαλοι ρίχνουν τις μπάλες τους, προσπαθώντας να φτάσουν την μπάλα-στόχο. Στο τέλος κάθε γύρου μετρούνται από το διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να αναδειχθεί ο νικητής.»
Πηγή: https://www.paralympic.gr 

Σχετικό βίντεο από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο (στα Αγγλικά)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top